Není kašmír jako kašmír

Autor: Úno 9, 2012 kategorie: Kašmír | žádný komentář

V Evropě dnes můžete pořídit jeden kašmírový svetr v přepočtu za 3 000 Kč a druhý za 12 000 Kč. Oba při tom nesou označení 100% kašmír. Co způsobuje takový cenový rozdíl? Jedná se skutečně o 100% kašmír?  Ano, je to možné, ale…není kašmír jako kašmír.

 Celosvětové normy pro „Pure Cashmere“

Mezinárodní definice 100% kašmíru pochází z 30. let 20. století. Označení „Pure Cashmere“ nebo 100% kašmír může nést jakýkoli výrobek, pokud je vyroben z podsady kozy kašmírové, střední hodnota průměru vlákna má nižší než 19 micronů a výrobek neobsahuje více jak 3 % vláken s průměrem vyšším než 30 micronů. Bohužel tato definice neříká nic o délce vláken, jejich morfologii, způsobu spřadení nebo barvě vláken.

 Kašmír – luxusní materiál, který vyniká trvanlivostí, jemností a hřejivostí, je stále více oblíbený.       Jeho vzácnost je způsobena omezenou produkcí kašmírové vlny, vysokým odpadem v průběhu jeho zpracování a poměrně složitým výrobním procesem, založeným na vysokých znalostech a zkušenostech. Právě na odbourávání těchto tří „omezení“, které dělají kašmír kašmírem, je založena produkce levného kašmíru.

Levný kašmír – jev 21.století…

Levný kašmír je jevem  počátku 21. století.  Po roce 1990 začaly v Mongolsku a v Číně vznikat nové továrny, zaměřené na zpracování surového kašmíru a masovou výrobu kašmírového zboží. Kašmírové kozy se začaly chovat průmyslově ustájené ve velkochovech, čímž vzrostla celosvětová produkce kašmírové vlny.

Co způsobuje nižší kvalitu levného kašmíru?

Faktorů, které ovlivňují kvalitu kašmíru, je hned několik. Může za to hromadný chov i špatná přizpůsobivost kozy kašmírské jiným podmínkám. Kozy chované ve velkochovech žijí ve stresu, jejich vlna není tak kvalitní. Podsada těchto koz se vyznačuje kratšími a hrubšími chloupky. Také celkové produkované množství vlny je nižší. I tento kašmír však splňuje stanovené normy pro označní 100% kašmír.

Dalším faktorem, který ovlivňuje cenu i kvalitu kašmíru, je průmyslová velkovýroba. Ta vyžaduje značné zjednodušení výrobního procesu. Kašmír je nejprve spřádán, teprve poté se surová kašmírová vlákna barví. Tento postup šetří zhruba 2-3 výrobní operace. I proces spřádání ovlivňuje výslednou kvalitu. Vlákna lze spřádat méně utažené. Tím se na stejnou délku hotové příze spotřebuje cca o 30 % méně surového kašmíru.

Nevýhody „levného“ kašmíru….

  • Horší stabilita barevnosti
  • Nejednotný vzhled vláken
  • Kratší životnost materiálu
  • Větší cuckovatost

Jak poznat kvalitní kašmír?

Bohužel nekvalitní 100% kašmír na první pohled nemusíte poznat. Ukazatelem pro Vás může být cena, ovšem to není pravidlem. Bohužel i za vyšší cenu můžete získat kašmírové výrobky z tovární výroby od koz chovaných ve velkochovech.

Díky menšímu utahování vláken při předení je dokonce „levný“ kašmír často na první dotek ještě jemnější a příjemnější než pravý kašmír. Ovšem tento jev je krátkodobý. Levný kašmír se rychleji zcuckovatí a svou jemnost ztrácí.

Naší radou na závěr je nakupovat kvalitní kašmírové výrobky na základě značky, které můžete důvěřovat. V ČR Vám můžeme doporučit například internetový obchod Felipe.cz.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *